Natuurlijk tuinieren

Een natuurlijke tuin oefent een grote aantrekkingskracht uit op vogels, dieren en insecten. In een natuurlijk aangelegde en onderhouden tuin zal vanzelf een grote biodiversiteit ontstaan. Dieren komen er naar toe en blijven er graag voor langere tijd, ook om zich voort te planten. Wie natuurlijk tuiniert houdt bij het onderhoud van zijn tuin rekening met de eisen en wensen van planten en dieren en laat de natuurlijke processen zoveel mogelijk de vrije loop.MINOLTA DIGITAL CAMERAMINOLTA DIGITAL CAMERA

Hoe gaat de Tuinruimer te werk

De Tuinruimer realiseert natuurlijke, duurzame tuinen, waar mens en dier zich thuis voelen. De Tuinruimer verzorgt de aanleg, geeft advies en levert alle benodigde materialen. Alles tussen advies en totale regie over ontwerp en aanleg is mogelijk. Veel persoonlijke aandacht zorgt ervoor dat uw natuurlijke tuin gerealiseerd wordt. Bel gerust om een vrijblijvende afspraak te maken.

Uitgangspunten waarmee ik graag werk;

  •  De tuin sluit aan bij zijn omgeving. Bijvoorbeeld in een bosrijke omgeving past een tuin met veel bomen en struiken.
  • De planten passen in de omgeving. Dat wil zeggen dat de planten groeien op een plaats waar ze van nature passen. Hierbij houd ik rekening met grondsoort, vocht, licht en omringende planten.
  • De tuin nodigt dieren uit om er te komen (wonen). Hierbij denk ik naast vogels en vlinders aan kikkers, egels en insecten. Dit doe ik door planten uit te kiezen waar de dieren van houden en bijvoorbeeld door de aanleg van een vijver of poel. De tuin maak je ook aantrekkelijk voor dieren door gebruik te maken van veel bodembedekkers en het plaatsen van hagen.
  • De inrichting van de tuin is duurzaam en milieuvriendelijk, bijvoorbeeld door de keuze van bestrating, hergebruik van materialen, FSC hout en biologische bemesting en gewasbescherming.
  • Ik maak zoveel mogelijk gebruik van de bestaande beplanting en bestaande materialen, zoals bestrating en afscheidingen. Wat kan worden hergebruikt, neem ik mee in mijn ontwerp.
  • Ik geef graag adviezen over natuurvriendelijk onderhoud van uw tuin.
MINOLTA DIGITAL CAMERA
Water trekt dieren aan
  • Water trekt veel dieren aan, zoals kikkers en padden, maar ook vogels en libelles. In een natuurgerichte tuin komt water voor. Samen met u bepaal ik graag in welke vorm. Bijvoorbeeld door het aanleggen van een vijver of moeras of met behulp van een waterornament.
  • Bij hardhout gebruik ik altijd FSC gecertificeerd hout. Dit is duurzaam hout, dat geen kaalslag van het regenwoud veroorzaakt. Bij voorkeur gebruik ik Europees hout, zoals kastanje of larix.
  • Planten met bessen trekken vogels aan. Deze neem ik bij voorkeur op in het ontwerp.
  • Bepaalde planten trekken vlinders aan, andere planten zijn waadplanten voor rupsen (planten waar de rupsen van vlinders op leven). Ook deze planten vormen een bewuste keus in het ontwerp.