De meest gestelde vragen

Antwoord op de meest gestelde vragen

Wanneer is de beste tijd om een tuin aan te leggen?

Tegenwoordig worden steeds meer bomen en bijna alle planten in potten geteeld. Het grote voordeel hiervan is dat er bijna het hele jaar geplant kan worden. De beste tijd voor het aanleggen van een tuin blijft echter het voor- en het najaar. In de zomermaanden hebben bomen en planten het moeilijker om goed te wortelen doordat er veel water verdampt. Kiest u er toch voor om in deze periode een tuin aan te leggen, dan dient er tenminste 3 weken lang iedere ochtend en avond gesproeid te worden. Harde materialen zoals bestrating kunnen het hele jaar worden gelegd als de grond niet te vochtig is. Het leggen van graszoden kan het hele jaar door, alleen niet als het vriest of erg warm is. Hetzelfde geldt voor het inzaaien van gras, hoewel de beste periode om dit te doen het voorjaar (april-mei) of de nazomer (half augustus-half oktober) is.

Wanneer is de beste tijd om een tuinontwerp te laten maken?

De meeste mensen denken aan het laten maken van een tuinontwerp als het voorjaar wordt. Een heerlijke tijd van het jaar om naar buiten te gaan en het liefste zo snel mogelijk van de tuin te genieten. U doet er daarom goed aan om al in de winter na te denken over uw wensen en een ontwerp te laten maken. De tuin kan dan in het vroege voorjaar gerealiseerd worden en u kunt meteen volop van uw tuin genieten als het mooi weer wordt. Bovendien is het voorjaar een drukke tijd bij tuinontwerpers en hoveniers, en dan kan het langer duren voordat u aan de beurt bent. Indien u in het late voorjaar of de zomer plannen maakt zal de tuin waarschijnlijk pas in het najaar gerealiseerd kunnen worden.

Wat zijn de kosten voor een nieuwe tuin?

Een tuin kunt u zo duur maken als u zelf wilt. Voordat u gaat nadenken over een nieuwe tuin kunt u voor uzelf een begroting opstellen. Een dergelijke begroting zou er, afhankelijk van uw wensen, als volgt uit kunnen zien:

  • Kosten tuinontwerp
  • Kosten beplanting
  • Kosten harde materialen zoals tegels, grind, hout (inclusief ondergrond)
  • Kosten van aanleg vijver, planten van bomen en struiken
  • Kosten van aanleg gazon

Vergeet niet de kosten van het eventueel afvoeren van oude materialen, graafwerkzaamheden en/of aanbrengen van nieuwe grond (indien nodig) te begroten. Als u zelf kunt bestraten of de beplanting kunt aanleggen, is er op deze post aanzienlijk te besparen.

Hoeveel draagt een tuin bij aan de waarde van mijn huis?

Een verzorgde en aantrekkelijke tuin die het hele jaar iets te bieden heeft draagt aanzienlijk bij aan de waarde van uw huis. In veel gevallen is het de investering meer dan waard. U kunt bovendien de aanleg van uw tuin in de financiering van uw huis meenemen. De rente is mogelijk aftrekbaar van de belasting.

Wat kost een tuinontwerp bij de Tuinruimer?

De kosten voor het tuinontwerp zijn een onderdeel van de totale kosten van uw tuin. De Tuinruimer maakt een tuinontwerp met beplantingsplan op maat. Onder andere de grootte van de tuin, de bestaande elementen en de wensen van de bewoners, bepalen de kosten.

Na een eerste kennismakingsgesprek waarin deze aspecten duidelijk worden, stelt de Tuinruimer een projectvoorstel op passend bij de wensen van de klant. In het voorstel worden de werkzaamheden duidelijk beschreven en wordt een totaalbedrag voor de werkzaamheden geoffreerd. Wanneer u ook de tuin laat aanleggen door De Tuinruimer, vervallen de kosten van het tuinontwerp.

Verzorgt De Tuinruimer ook houtwerk?

De Tuinruimer plaatst schuttingen, tuinhuisjes en bijvoorbeeld schuren. Ook maken wij (tuin)meubels en plantenbakken van hout.